Genbrugs Ale - Gær til hjemmebryg kan genbruges

Gæren dør ikke når øllen er færdig med at gære

Den går i stedet i dvale. Hvis man er meget omhyggelig med hygiejnen, kan man høste gær når man tapper et bryg på flasker og så genanvende det på et senere tidspunkt.  

Da jeg brygger mindre potioner er gæren en forholdsvis stor del af udgiften. Typisk koster gær til et bryg mellem 30 og 80 kroner. Så jeg tænker et godt sted og spare var ved at gemme gæren. Rent praktisk gør jeg det ved at skolde et syltetøjglas og så tappe det 2/3 fuld med en blanding af gærkagen og den sidste smule øl i spanden. 

Jeg opbevarer glasene med gær i vores køleskab. For en sikkerheds skyld står de i en tupperware beholder, hvis glasset skulle sprænge grundet utilsigtet gæring. 

Potionen på det viste billede er fra min belgiske ale. Stammen er en B-45 Gnome vådgær fra Imperial Yeast.  Jeg kom det hele i et bryg på 11 liter og rørte det ud med et skoldet piskeris. Der var gang i gærlåsen mindre end 5 timer senere. 

gær til hjemmebryg kan genbruges

Opskriften på genbrugs alen skal I ikke snydes for

Mæskning

13 liter vand

Pale Malt – 2500g

Crystal Malt – 500g

Grov valsede havregryn 800g

60 minutter v. 67 grader

30 minutter ved 75 grader

Urtkogning – 60 minutter

Efter 0 minutter 15g Crystal humle

Efter 55 minutter 10g Cascade humle

Køl af til 22-25 grader

Gæring

Genbrugt B45 Gnome vådgær fra tidligere bryg. (kan erstattes med tørgær som f.eks. denne)

14 dage I gærings glas

Tappes i 50 cl flaske med to mini sukkerknalder

Drikkeklar efter min. 2 uger i flaske