Konklusion på mit eksperiment med gærtyper

En stor del af at lære at blive en god håndbrygger, er at kende de forskellige råvarer og hvordan de hver især påvirker resultatet. For at sætte mig bedre ind i det, har jeg lavet to helt ens bryg, hvor den eneste forskel var typen af gær. Begge øl er brygget med samme metode og gæret ved nogenlunde samme temperatur. Resultatet er dog to vidt forskellige hjemmebryggede øl.

Hjemmelavede øl ser flottere ud med hjemmelavede etiketter

Tørhumlet Saison

Dette var det første af de to bryg jeg lavede. Jeg valgte helt bevidst en gærtype, som virkelig sætter sit præg på øllen. Opskriften kan læses her:

Tørhumlet Saison med Mosaic og cascade humle

Resultatet er en frisk og meget skummende øl, som ligger i den tøre ende af skalaen. Saison gæren giver øllen en nærmest vinøs smag. Det er en gærtype, som gærer langt ned. FG var blot 1004 og ABV (alkohol procent) på hele 7.5%. På trods af den høje alkohol procent, er det stadig en let drikkelig øl, som passer fint til en eftermiddag på terrassen.

Bastard Blonde

Denne øl var mit 2. bryg med samme opskrift. Denne gang brugte jeg en belgisk ale gær: B45 Gnome. Den næsten identiske opskrift kan ses her:

Bastard Blonde – mere om at lære at brygge øl

Denne øl er markant anderledes end min Saison. Den er ikke gæret så langt ned og ligger 1.1% lavere i alkohol procent. Øllen har nogle fine frugtnoter og er slet ikke så tør min Saison. Undervejs i processen, skiftede den navn til Not A Blonde. Det er i øvrigt mit første bryg med vådgær.

 

Gæren gør altså en kæmpe forskel

Mit eksperiment lykkedes i at fastslå at gæren har enorm indflydelse på hvordan ens hjemmebryg smager. Langt hen ad vejen er gæren med til at definere hvilken type øl det er. I dette tilfælde om det er en ale eller saison. En anden faktor som kan justeres er den temperatur gæringen foregår ved. Det er det næste jeg vil prøve at lege med. Jeg har for to dage brygget en saison mangen til den som jeg bryggede i staten af dette eksperiment. Den gærer jeg ved rumtemperatur imens der er en mindre hedebølge. Som det kan ses på videoen gærer den lysteligt ved 28 grader. Det forventede resultat er en øl som skulle være mere frugtagtig i smagen. nu får vi at se.