A-10 Thunderbolt - Lakrids Porter med alle knapper drejet om på 11

Håndbrygning når det på ingen måde er diskret

Jeg har i et stykke tid, haft lyst til at lave en øl, som var overdrevet på alle punkter. Jeg har før lavet øl, som har diskrete noter af enebær og lakrids. Denne øl skal være anderledes. Jeg bruger en vådgær fra Imperial Yeast: A10 Darkness. Det er en gær som passer godt til mørke øl og kan tolerere høj alkohol procent, hvilket gør den perfekt til mit formål. Et billigere alternativ kunne være Safale US-05, men jeg vil gerne prøve noget nyt.   

Med gæren på plads skulle jeg bare finde en egnet opskrift. Valget faldt på den samme blanding af malt og humle, som jeg har brugt i min Enebær Porter. Jeg har dog skruet lidt op for mængderne hele vejen rundt og reduceret mængden fra 10 til 9 liter. Begge dele for at få en kraftigere øl.

Lakridssmagen vil jeg fremelske ved at tilsætte stjerneanis og lakridsrods spåner. Her vælger jeg også at øge mængden drastisk, 20 gram lakridsrod og en hel stjerneanis. 

kryderier til håndbryg

Smagen på porteren udvikler sig

Jeg smagte på urten lige får jeg kom gær i. Der smagte den af sød finsk lakrids, og var nærmest tyk i konsistensen på grund af det høje sukker indhold. OG (vægtfylde før gæring) var på 1089. Smagte på den nu delvis gærede urt 11 dage senere, nu havde smagen skiftet fra sød lakrids til salmiak lakrids, nærmere betegnet denne lakrids.

Der er ingen tvivl om at det bliver en kraftig øl med høj alkohol procent. Jeg forventer at flaske den i 33 cl flasker, da jeg tror at en halv listers flaske af et hjemmebryg med den karakter vil blive for voldsom.

A10 Thunderbolt Porter – BiAB small batch – 9 liter

 

Mæskning

12 liter vand

Pilsner Malt – 2500g

Cara Aroma – 650g

Cara Munich II – 300g

Roasted Barley – 150g

Chocolate Malt – 300g

Black Malt – 70g

45 minutter v. 65 grader

30 minutter ved 78 grader

 

Urtkogning – 60 minutter

Efter 0 minutter 18g Progress (UK) humle

Efter 0 minutter en hel stjerneanis

 Efter 0 minutter 20g lakridsrod spåner

Efter 30 minutter 12g Progress (UK) humle

Efter 59 minutter 14g Progress (UK) humle

Køl af til 22-25 grader

 

Gæring

A10 Darkness vådgær

14 dage I gærings glas

Falskes i 50 cl flaske med to mini sukkerknalder

Drikkeklar efter min. 2 uger i flaske

A-10 Thunderbolt er også et fly

Jeg har valgt at opkalde min øl efter dette fly af to årsager: Navnet på gæren og den totale mangel på finesse. Læs mere om flyet her: Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II