Smagen af humle - ukrudtet som blev en gave til øllet

Humle er en hurtigt voksende slyngplante, som under rette forhold kan blive 8 meter høj. Den ville blive betragtet som ukrudt, hvis det ikke var for det den tilføjer i forbindelse med brygning af øl. Smagen af humle giver bitterhed, som opvejer den sødme som sukker stofferne fra malten giver.

Humle giver ikke kun bitterhed. En af mine ynglings humler er Citra humlen, som jeg bruger som eneste humle i min CITRA SMASH IPA. Citra humlen har en markant citrusagtig smag, som tilføjer øllen en dejlig friskhed. En god guide til hvordan de forskellige humler smager kan ses her: Comparing and Selecting Hops. Som man kan se er smagen af humle ikke en, men mange forskellige ting.

Frisk humle

I brygge processen bliver humlen brugt under urtkogningen. Alt efter hvornår man kommer humlen i undervejs betegnes den som enten bitter, smags eller aroma humle. Man kan også komme humle i efter endt kogning, så kaldes den tørhumle. Ved tørhumling opnår man en intens humlesmag, da der ikke er nogle af de flygtige som går tabt under kogning. Da humlen i sig selv er antibakteriel skal man kun tænke på at sterilisere den humlesok (lille stofpose), som man kommer humlen i. Smagen af humle kan dog blive meget kraftig, hvilket ikke er i alles smag og afgjort ikke passer til alle typer af øl.

Humle fås som regel tørret og presset i små pellets. Se øverste billede. Jeg vakuumpakker min humle og opbevarer den i fryseren for at bevare mest mulig aroma. Det er også muligt selv at dyrke ens humle, selv om det danske klima efter sigende ikke er perfekt til det. Der et dog alligevel en af de ting jeg gerne vil prøve, for at se om det giver noget til øllen med humle som lige er blevet plukket