Valset malt – rygraden i dit hjemmebryg

Ud over det vand som øllet er brygget på, er malten den råvare som der er mest af i den øl man brygger. Malt er korn, som er spiret og derefter ristet/tørret, så spiringen stopper. Det meste malt er fremstillet af byg, men andre korntyper kan også laves til malt.

Der findes et hav af malt typer som alle tilføjer noget særligt til ens håndbryg. Maltens egenskaber er afhængige af kornsort, temperatur under og varighed af tørring og ristning. Mørk malt er tørret og ristet ved en høj temperatur, det er som giver den mørke farve til eksempelvis stout og porter. Mange opskrifter har typsk en eller to malttyper som hovedmalt og så andre typer malt for at give øllen sine særegenskaber. Et godt eksempel på rette er min Enebær Porter, hvor der er 6 forskellige slags malt i.

Valset malt under urtkogning ved hjemmebryg af øl

Når man brygger bruger man valset malt. Man kan enten selv købe en maltmølle eller købe valset malt fra ens fortrukne brygbutik. De fleste butikker tilbyder valsning af ens malt mod en lille merbetaling.

Den valsede malt mæskes, det er den første del af brygprocessen, hvor man tager sukkerstoffer og smag ud af malten. Billedet viser en brygspade, hvor jeg løfter lidt malt op på under mæskning.