Bastard Blonde – mere om at lære at brygge øl

Jeg vil som før nævnt sætte mig ind i hvor meget forskel gæren giver i et bryg, hvis man ikke ændrer andet i opskriften. En vigtig del af at lære at brygge øl. Så jeg gentager mit bryg fra d. 24. april, med samme opskrift og fremgangsmåde blot med en anden gærtype. Sidst brugte jeg Danstar Belle Saison tørgær. Denne gang bruger B45 Gnome vådgær som en en belgisk gærtype. Du kan læse mere om den på producentens hjemmeside: Brewing Yeast Strains.

Opskriften er næsten den samme som sidst jeg bryggede

Mæskning

13 liter vand – jeg bruger lidt mindre vand, så jeg bedre kan bruge mit dørslag i gryden.

Pilsner Malt – 2350g

Cara Blond – 110g

Grovvalsede havregryn 220g

Rørsukker 220g

45 minutter ved 65 grader – 25 minutter ved 73 grader – 15 minutter ved 78 grader

Urtkogning – 60 minutter

Efter 0 minutter 22g Hallertauer Mittelfrüh humle

Efter 55 minutter 13g Cascade humle

Tørhumle 13g Cascade humle

Tørhumle 13g Mosaic humle

Køl af til 20-22 grader

Gæring

Imperial Yeast B45 Gnome vådgær

14 dage I gærings glas

Flaskes i 50 cl flaske med 2 mini sukkerknalder

Drikkeklar efter min. 2 uger i flaske

Hvis du vil lære at brygge øl, er det en god ide at ekseperimitere i dit køkken.

Jeg gærer den i mit temperaturstyrede køleskab ved 20 grader, gæren har et spænd på 18-24 grader hvor den trives. Mit næste bryg bliver en Citra SMASH IPA som den jeg tidligere har lavet. Denne gang bliver den dog lavet en en større potion og forhåbentlig uden infektion (godartet eller ej). Selv om man er ved at lære at brygge øl, skader det ikke at gentage tidligere successer.

Hvorfor er øllen en Bastard? Det har ikke noget med Jon Snow at gøre, eller ikke selv om Game of Thrones hastigt nærmer sig sidste afsnit i skrivende stund. Men i stedet at øllen er født som en Saison og så ved en håndbryggers indgriben blevet forvandlet til noget andet.