Ny øl på hovedsageligt nye flasker

Så er det tid til at min Tørhumlede Saison skal på flasker. Saison gær gærer FG langt ned, det vil sige at den spiser mere af det sukker, som er i ens bryg. Her er FG (final gravity) 1005. Da OG (original gravity) var 1060, er det ret ligetil at beregne alkohol procenten: (OG-FG)/7,5 i dette tilfælde (1060-1005)/7,5 = 7,3% – altså en sommerøl med lidt spark i. 

Billedet ovenfor beskriver hele arbejdet med flaskning meget godt. Først skal flaskerne gøres rene, de fleste flasker er helt nye, så det er ret nemt. Tidligere brugte flasker får en tur i opvaskemaskine (husk at skyl sæberester ud bagefter). Når de er rene får de en gang StarSan, som er et “no-rise” fødevaregodkendt rengøringsmiddel, som desinficerer ved en kontaktid på lidt over et minut.Ifølge producenten kan man komme øllen direkte oven i StarSan, jeg skyller det dog ud med rent koldt vand. Jeg har blandet 5 liter StarSan i “no-rise” opløsning som jeg har stående i et gærglas, det er den fyldt med en mælkeagtig væske. 

 

Kapselpåsætter til hjemmebryg

Flaskning af øllen

Inden øllen fyldes på flaske kommer jeg to mini sukkerknalder i hver 50 cl flaske. Læs eventuelt om efterkarbonering i det afsnit jeg har om Bryg Metoden. Når der er  sukker i flaskenfylder jeg den op med den påfyldningsstuds som man kan se side fast på hanen til gærspanden. 

De fyldte flasker kapsles og sættes til efterkarbonering i en plastkasse med låg. På den måde minimerer jeg rengøringen, hvis uheldet er ude og en eller flere øl sprænger eller skyder kapselen af. Der blev i øvrigt 10,3 liter øl i flasker denne gang.

Nå ja, grunden til at jeg også bruger nogle gamle ukurante flasker, er at jeg så ikke behøver at få dem retur, hvilket er rart når jeg forærer øl til venner og familie.