Tørhumlet Saison med Mosaic og cascade humle

Dette bryg (en tørhumlet saison) er første halvdel af et eksperiment og står i skrivende stund og gærer i min gærspand. Jeg vil sætte mig ind i hvor meget de forskellige gærtyper påvirker smagen af det man brygger. Måden jeg gør det er ved at lave to ens bryg, hvor den eneste ting jeg ændrer på undervejs er gæren (og som følge deraf muligvis den temperatur øllen gæres ved).

Begge øl skal være frugtige sommer øl, som kommer til at gå godt til den fantastiske sommer som forhåbentlig er os i vente. En tørhumlet saison, skulle gerne være en meget frisk og lettere vinøs øl. Jeg har brugt gæren Danstar Belle Saison denne gang. Jeg har ikke endelig besluttet hvilken gær der skal i næste bryg, med samme opskrift, men det bliver nok en vådgær af en eller anden slags. Jeg er mere eller mindre gået helt over til at brygge i min brygspand (køber snart en mere), da arbejdet ved at lave 4-5 liter øl er identisk med at lave 10-11 liter øl. Ud over det er det rart at have lidt ekstra øl, så man kan give en flaske eller to til familie eller gode venner. Rent visuelt er en gærspand dog en kedelig affære, man kan ikke se processen lige så godt som i et gærglas.

Opskriften skal I selvfølgelig ikke snydes for.

Mæskning

14 liter vand

Pilsner Malt – 2350g

Cara Blond – 110g

Grovvalsede havregryn 220g

Rørsukker 220g

45 minutter ved 65 grader – 25 minutter ved 73 grader – 15 minutter ved 78 grader

Urtkogning – 60 minutter

Efter 0 minutter 22g Hallertauer Mittelfruh humle

Efter 55 minutter 13g Cascade humle

Tørhumle 13g Cascade humle

Tørhumle 13g Mosiaic

Køl af til 20-22 grader

Gæring

Danstar Belle Saison 11g

14 dage I gærings glas

Flaskes i 50 cl flaske med 2 mini sukkerknalder

Drikkeklar efter min. 2 uger i flaske

Data på min tørhumlet saison: OG 1060, FG 1005, 7,3 % alkohol, efficiency 73% og flasket volume 10,3 liter

Gærspand med tørhumlet saison